Ajankohtaista

Lappiin kokeiluluvat kahdelle HCT-yhdistelmälle – Tehokkuutta ja vähemmän päästöjä

84 tn pikkujätti liikkuu jälleen pohjoisen teillä.

Traficom on myöntänyt HCT -käyttökokeiluluvat kahdelle QTeam-verkoston Pikkujätille, jotka osallistuvat tutkimusajoneuvoina Oulun Yliopiston ja Ilmatieteen laitoksen Winterpremium -hankkeeseen.

P&A Trans Oy:n kokonaispainoltaan 84-tonninen ajoneuvoyhdistelmä on jo liikenteessä ja Jouko Peltoniemi Oy:n 85-tonninen ajoneuvoyhdistelmä aloittaa kuljetukset kevätkaudella 2021.

Aiemmat kokemukset HCT‐ajoneuvojen käytöstä ovat olleet positiivisia. Ajoneuvojen laajempi käyttöönotto olisi yksi varteenotettava keino, millä kuljetusten energiatehokkuutta voidaan edelleen parantaa. Suuremmat kuormat pitkien matkojen Suomessa ovat ympäristöystävällisempiä.

Winterpremium -hankkeessa on tavoitteena selvittää, että voidaanko tulevaisuudessa määrittää tie- ja sääperusteiset dynaamiset painorajoitukset nykyisten kiinteiden painorajoitusten sijaan. Talviaikaan tiestön ollessa roudassa, nykyistä painavampia yhdistelmiä voidaan käyttää myös alemman asteen tieverkolla. Tiestön kuntoa ja kantavuutta arvioidaan tiekohtaisesti teihin ja ajoneuvoihin asennettavien sensoreiden avulla. Anturoinnilla voidaan seurata ajoneuvojen aiheuttamaa tierasitusta ja roudan kehittymistä tierakenteissa. Tutkimushankkeessa ovat mukana myös Metsähallitus, MetsäGroup, Stora Enso ja Väylävirasto.

Metsähallituksen tiedote: https://www.metsa.fi/tiedotteet/ekotehokkuutta-puukuljetuksiin-lappiin-kokeiluluvat-kahdelle-pikkujatille/

Lisätietoja

Pasi Korhonen, pasi.korhonen@qteam.fi, 0400586147
Pentti Karvonen, patrans@qteam.fi, 0400290560
Pekka Peltoniemi, pekka.peltoniemi@qteam.fi, 0400260861

 

Ajankohtaista

Copyright © 2024 QTeam.

Ota yhteyttä